Kleine historie

Dweilorkest Poddomme is opgericht op 16 november 1986, in Schaijk. Het idee om een (dweil-)orkest op te richten kwam van Richard Zwaans. Richard genoot bekendheid als opleider van veel aspirant muzikanten in verschillende leeftijdscategorieën. Een groot aantal volwassenen kreeg van Richard muziekles op diverse instrumenten. Van hem kwam het idee een orkest,  voornamelijk bedoeld als carnavalsorkest, op te richten

Na het gezellige elf-elf-bal van 1986 bespraken een aantal leerlingen van Richard het idee om een dweilorkest op te richten. De belangstelling was groot en al snel kwam er een orkest tot stand. Om de instrumentale bezetting op peil te krijgen trad een aantal bekende en ervaren muzikanten uit Schaijk en Oss toe tot het orkest. Richard was de eerste muzikale leider van dit orkest in oprichting en gemotiveerd en enthousiast als hij was legde hij de lat meteen zo hoog dat er al tijdens het carnaval van 1987 opgetreden kon worden!

Nu nog een passende naam voor het orkest! Die werd spontaan gevonden tijdens de borrel na de repetitie. Een Schaijkenaar, indertijd directeur van een bekende bank, kende men alom om zijn te pas en te onpas gebezigde stopwoordje 'poddomme'. Met een knipoog naar een mogelijke sponsoring door die bank werd de naam Poddomme ingevoerd - inmiddels al 25 jaar het naamkaartje van het orkest.

De eerste jaren heeft Poddomme bij Diny en Frans van de Lee thuis geoefend. Vóór elke repetitie werd de woonkamer omgebouwd tot repetitielokaal en werd in de tuin het lopend musiceren geoefend. Na afloop van de repetitie had hun woonkamer alle kenmerken van een 'bruin café'!

Het eerst optreden was tijdens de carnaval in het jaar 1987. In de regen en gezeten op een open en met veelkleurige slingers behangen vrachtwagen namen we deel aan de optocht. Kletsnat, verkleumd en getooid in alle kleuren van de regenboog kwam er voor Poddomme een einde aan dit eerste openbare optreden.

In 1988 kregen wij een nieuwe muzikaal leider: Martien Manders. een oud Schaijkenaar en met de naam een goede muzikant te zijn. Onder zijn leiding ontwikkelde Poddomme zich verder in positieve zin, zodanig zelfs dat Poddomme regelmatig, zelfs tot in het buitenland toe, optrad!

In 1993 werd Leo Boeijen tijdelijk onze dirigent. Tijdelijk is in Schaijk een ruim begrip, want Leo is nog steeds onze muzikale leider! Onder zijn verantwoording is Poddomme naar een meer dan gemiddeld niveau gestegen, wat niet in laatste instantie te danken is aan het feit dat Leo zelf een begenadigd muzikant is, diverse harmonieën, fanfares en een big band leidt en altijd meespeelt.
 
Tijdens de jaarlijkse braderie in Schaijk organiseerde Poddomme een muziekfestival. Maar liefst tien dweilorkesten werden uitgenodigd die op de twee dagen durende braderie speelden alsof het een lieve lust was.

Zo werd Poddomme ook op de Oranjefeesten in Dinxperlo uitgenodigd. Een grandioos succes! De naam Poddomme mocht echter in deze christelijke omgeving niet gebruikt worden. Het zou godslasterlijk zijn. Daarom staan we in het jaarboek van de Oranjevereniging in Dinxperlo als ”de Potdeksels” vermeld!

Naast de jaarlijks weerkerende muzikale optredens hebben we gespeeld tijdens de opening van de Floriade in Leverkusen, gaven we acte de présence im Bayerischen Hof voor de Deutsche Handelskammer München, verzorgden we meerdere optredens in Vernet les Bains en in Benidorm en traden we in de zomer van 2011 - bij gelegenheid van ons 25-jarig jubileum - diverse keren op in Ellmau en Sankt Johann in Tirol in Oostenrijk.

Naast dit alles heeft Poddomme een prominente rol gespeeld bij de invulling van het carnavalsprogramma van 'het Moesland', Schaijk dus. Dit moge ondermeer blijken uit het oorspronkelijk door Poddomme georganiseerde en nog steeds bestaande Liedjesfestival, waarvan Poddomme overigens 5 keer in successie winnaar was.